Vyskúšajte zdravé a chutné pochutiny


Kto by nemiloval pochrumkávanie pri večernom sledovaní televízie? Odpoveď je jasná. Pravdepodobne nikto. Pokiaľ máte kvôli tomuto zlozvyku výčitky svedomia, už nemusíte. Nezdravé zemiakové lupienky, alebo slaninka sa totiž dajú nahradiť aj omnoho zdravšími alternatívami. Vyskúšajte pohánkové pukance, pražené strukoviny, či múkové rezance.

burizony
 
Múčne rezance
 
Múčne rezance nájdete v nespočetných verziách. Vo väčšine prípadov sú vyrábané  z menej bežných druhov múk. Napríklad  z ryžovej, cícerovej, hrachovej, tekvicovej, kukuričnej, či pohánkovej. Dostanete ich balené vo vrecúškach s rôznymi príchuťami. Zaujímavá je napríklad bombajská zmes. V tomto prípade sú rezančeky ochutené soľou, chilli, rascou , repkovým olejom, koriandrom, klinčekmi, škoricou, fenyklom, badiánom, čiernym korením, muškátovým orieškom a málo známymi semenami adžvan.
 
Semená adžvan pochádzajú z rastliny s názvom koptská rasca. Majú veľmi netradičnú a zaujímavú chuť. Niekedy sa môžete stretnúť aj s nesprávnym označením, kedy sú týmto názvom pomenované semená ligurčeka lekárskeho.

pohanka
 
Chrumkavé strukoviny
 
V obchodoch so zdravou výživou narazíte na jeden veľmi chutný a netradičný produkt. Ide o rôzne druhy strukovín, ktoré sú upražené do chrumkava. Natrafíte napríklad na sójové bôby, fazuľu, šošovicu, či cícer. Tieto chrumkavé dobroty bývajú ochutené soľou a rôznymi koreninami. Táto pochutina pripomína známe pražené kukuričky. V tomto prípade však hovoríme o zdravšej verzii.
 
Špaldové a pohánkové  pukance
 
Tieto pukance na prvý pohľad pripomínajú skôr burizóny. Ide o malé, biele guľôčky, ktoré sú vyrobené samozrejme zo špaldových, alebo pohánkových zŕn. Sú plné vlákniny a minerálnych látok. Môžete si ich pridať napríklad do jogurtu, alebo spracovať v domácom pečive. Chutné sú však aj samé o sebe, ako zdravá náhrada klasických pukancov.